Dagvoorzitter zijn is niet neutraal zijn
- Miriam Zwaan
- 6 mei
- 1 minuten om te lezen
Je kent ze wel: bijeenkomsten waar je na afloop denkt… oké, dit had ook in een e-mail gekund. Of erger nog: je voelde je niet gehoord, de sfeer was gespannen, of het was vooral zenden in plaats van dialoog.
Als dagvoorzitter voel ik me medeverantwoordelijk voor het slagen van zo’n bijeenkomst. Maar dat betekent niet dat ik neutraal ben. Ik ben onpartijdig – ja – maar niet onverschillig.
Een goede dagvoorzitter stuurt niet alleen op tijd, maar ook op toon. Op aandacht. Op verbinding. En soms betekent dat: de ongemakkelijke vragen stellen. De ongemakkelijke stilte laten vallen. Of juist zorgen dat een stem die anders niet gehoord wordt, wél klinkt.
Ik bereid me grondig voor. Wie zitten er in de zaal? Welke belangen spelen mee? Waar wringt het misschien onder de oppervlakte? Dat voel je vaak feilloos aan als je op het podium staat en de ruimte leest.
Een bijeenkomst is geen theater, maar het heeft wél ritme nodig. En vertrouwen. En ruimte voor wat onverwacht ontstaat. Ik zie mijn rol als die van gids én hoeder van het gesprek. Met humor als lucht, structuur als houvast en aandacht als kern.
En misschien wel het allerbelangrijkste: ik neem het publiek serieus. Geen kunstjes, geen ego, maar échte interactie. Want als mensen zich gezien en gehoord voelen, ontstaat er iets waardevols: beweging.

Organiseer je binnenkort een bijeenkomst, dialoog of congres en zoek je een dagvoorzitter die scherpte, empathie en regie meebrengt? Neem contact op – ik help graag jouw event betekenisvol te maken.
Comments